Verdandi Fyrstad

Gå till innehållet

Huvudmeny

Historik

Verdandis historia

Verdandi bildades 1896
som en proteströrelse mot sociala orättvisor och missförhållanden i samhället. Inte minst var det en protest mot den traditionella nykterhetsrörelsen och den då rådande samhällssyn som gjorde den enskilde ensam ansvarig för missbruket, istället för att se till de missförhållanden, i form av fattigdom, otrygghet och andra omänskliga levnadsvillkor, som lett fram till missbruket.

Verdandisterna arbetade redan från början med att förbättra livsvillkoren för människor socialt och ekonomiskt. Sverige var ett fattigt land, och det krävdes stora sociala insatser för att lyfta folkflertalet från fattigdom och misär. Åtgärderna handlade om bostäder, utbildning, arbete och en anständig lön, åtta timmars arbetsdag, politiskt inflytande i form av allmän rösträtt, osv.

Verdandi var då som nu partipolitiskt obunden och öppen för många politiskt radikala, som inte fann någon plats i sitt agerande i andra delar av det politiska livet.



Verdandi utgjorde alltså redan från starten ett instrument för medlemmar att arbeta för en förändring
, förbättring, av de oacceptabla levnadsförhållandena. Verdandi har alltid haft rollen som självständig pådrivare och spjutspets i arbetarrörelsen, och i dess kamp mot sociala och alkoholpolitiska missförhållanden.

Många verdandister har funnits med som grundare av Folkets Hus-föreningar, ABF-avdelningar, fackklubbar och partiföreningar. Verdandisterna såg det som en viktig uppgift att medverka till arbetarklassens politiska och fackliga organisering.

En organisation öppen för alla

Verdandis namn kommer från den fornnordiska mytologin och sagan om Urd, Skuld och Verdandi. Namnet Verdandi kan översättas till "ett föränderligt nu" - något som är i ständig förändring, mitt emellan historien och framtiden, med andra ord i nuet. Namnet kännetecknar också Verdandis sätt att arbeta. Organisationen har under drygt hundra års arbete genomgått stora förändringar, genom att ständigt anpassa sig till den för tiden rådande verkligheten. Idag är Verdandi arbetarnas socialpolitiska organisation.

Målet har dock hela tiden varit detsamma, dvs. att utifrån de rådande samhällsförhållandena på effektivaste sätt arbeta för ett jämlikt och rättvist samhälle, och därmed undanröja förhållanden som leder till missbruk.

Verdandi har även behållit sin självständiga ställning i samhället och i förhållande till övriga arbetarrörelsen. Självständigheten har varit en garanti för möjligheten att driva radikala krav på förändringar utifrån Verdandis värderingar och erfarenheter.

Genom att organisera utsatta grupper i samhället och samla deras upplevelser och erfarenheter, har Verdandi tillförts viktiga kunskaper. Kunskaper som varit grunden för organisationens agerande i den politiska opinionsbildningen.

Genom dessa erfarenheter och kunskaper har Verdandi, med en utgångspunkt i hur verkligheten i verkligheten fungerar, kunnat driva krav på förändringar till hjälp även för eftersatta grupper utanför organisationen.

 
Tillbaka till innehållet | Tillbaka till huvudmenyn